We need a place, we need some space

Suka tak?

Sayang Red selalu ye...Terima Red seadanya...thanks u all... :>

Sayang Red selalu ye...Terima Red seadanya...thanks u all

Masa berlalu menjadi kenangan, Masa depan menjadi impian, Masa kini di genggaman tangan. Hargailah.

Masa berlalu menjadi kenangan, Masa depan menjadi impian, Masa kini di genggaman tangan. Hargailah.

Makin Hari Makin Sayang

Smile....... erm...sampai ke telinga senyum nyer...camtulah baru berseri...tambah berseri lagi kalau selalu duk singgah2 kat halaman saye ni...jemputlah ye jenguk2 perkabaran saye tp xde la smpi hidang kuih jemput2...



Tuesday, 15 May 2012

Today's advice:Count Your Blessing, Not Your Trouble

Pernah dengar pepatah 'hendak seribu daya' kan? Tentu juga pernah dengar firman Allah yang bermaksud ' Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu mengubahnya'.
Dalam kehidupan kita, diakui pasti ada dugaan dan halangan di dalam setiap pekerjaan yang hendak dilakukan. Justeru kita selalu rasa mengalah dan putus asa serta merasakan yang ia tidak akan berjaya. Mengapa?
Bukankah Allah menguji kita bersesuaian dengan kemampuan kita. Kita boleh berjaya selagi kita mahu. kita boleh berjaya kerana kita mampu. Gunakan apa yang kita miliki secara optima. Bukannya mengira sumber yang tidak kita miliki. Jika tidak memiliki sesuatu, pasti ada sumber lain yang boleh kita aplikasikan. Red rasa ini bertepatan dengan ' today's advie ke-2 yang Red perolehi dari botol comel Red... "COUNT YOUR BLESSING, NOT YOUR TROUBLE".



Red suka petikan dari Dato Dr Hj Fadzilah Kamsah yang Red kongsi di Facebook,

 "Assalamualaikum sahabat yang dikasihi. Moga Allah rahmati kita semua. Ada seorang yang alami excident dan menjadi lumpuh. Lima tahun kemudian dia berjaya dan menjadi jutawan. Bila ditanya rahsianya, dia menjawab, 'MASA SIHAT SAYA DAPAT LAKUKAN 1000 PERKARA, BILA SAYA LUMPUH SAYA TIDAK DAPAT BUAT 100 PERKARA TAPI MASIH BOLEH LAKUKAN 900 PERKARA. SAYA BOLEH PILIH UNTUK FOKUS KEPADA  100 PERKARA YANG TIDAK MAMPU SAYA LAKUKAN ATAU KEPADA 900 PERKARA YANG SAYA MAMPU LAKUKAN WALAU SAYA LUMPUH?' Bagaimana dengan kita? 
Fokus kepada masalah dan kekurangan kita akan sengsara dan gagal, sebaliknya bila kita fokus kepada kekuatan dan kebolehan kita, pasti kejayaan dapat ditempa."
Nampaknya  Red mendapat nasihat yang bertepatan untuk diri Red kali ini seperti juga nasihat yang pertama.
Sekian, yang sempurna itu milik Allah dan yang lemah itu dari diri Red sendiri.


Sunday, 13 May 2012

Today's advice:Be a 'DO IT NOW' person

Apa khabar semua? Red harap semua sihatlah ye. Pepagi buta nih tetiba je terasa nak buka peti botol nasihat Red yang comel dan kalerful colourful nih....(jangan sebab nak vogue sangat sampai kucar-kacirkan bahasa yang indah plak ye.... :p).  Eh, itu bukan nasihat yang Red dapat dari botol nih....hihihi. Yelah kan sambil nak berkarya pun kenalah jaga tatasusila dan tatabahasa kenyataan kita.
Mulanya Red fikir nak cabut tiga nasihat je, tetapi memandangkan geram dengan lima colour yang semuanya menarik hati hinggakan jemari comel Red nih pun teruja, jadinya lima keping nasihat bakal dititipkan dan dikongsikan lagi. Wah!!! Hebatnya nasihat kali ini....cuma Red harap Red boleh ambil dan mulakan plan tindakan. (itulah, yang pergi ambil lima keping tadi siapa suruh....hah kan kan kan dah kena....). Siapa yang kena? RED jugak.... huhuhuhu...

Okeylah...mari Red kongsikan lima nasihat-nasihat untuk Red tuh...siapa tahu mungkin kalian pun boleh ambil untuk diri sendiri. :
1.Be a 'DO IT NOW' person .....memang sah terkena batang hidung yang kaki bertangguh nih. Alamak kantoi sudaaaa!!! Memang bertangguh nih bukan perkara yang agak positif. Cuma Red perasan tentang diri Red nih, Red boleh menjadi lebih kreatif dan banyak idea apabila berada dalam tekanan. Jadi apa kaitannya pula tekanan dan tidak bertangguh ni. Dah tentu kaitannya ada iaitu melibatkan masa. Ada pekerjaan yang Red suka buat last minute, jadi Red akan berperang dengan masa yang mana akan mewujudkan tekanan. Dah faham sekarang mengapa ada kala Red bertangguh.? Tapi ye kengkawan, dari segi lain Red dah prepare dulu ye, seperti bahan-bahan yang diperlukan. cuma perlaksanaannya sahaja  yang Red tangguhkan.  Agaknya nasihat pertama ni Red boleh abaikan tak? Dah tentu tidak. Sebab memang ada perkara yang sama sekali tidak boleh diterima andainya kita bertangguh.  Jadi apa tunggu lagi, jangan bertangguh untuk perbaiki diri manjadi yang lebih baik dari hari semalam. Ayuh sama-sama muhasabah diri kita.


#makin hari makin sayang#. 

Monday, 23 April 2012

Kuali bonda: gulai telur itik ngan pucuk ubi part II

Hah...dalam entry sebelum ini Red kongsi antara bahan2 yang diperlukan. kali ini Red nak tunjuk bagaimakah rupa semasa prosesnya....dan hasilnya....
nikmatilah ye

....................




Kuali bonda: Gulai telur itik ngan pucuk ubi

hi all...dah makan lum? pekabo ye?
dah cuba resepi yang Red kongsi dalam entri yang lepas?
memandangkan Red nih orang negeri jadi resepi Red banyak berkisar dengan masakan gulai lemak yang memang femes di negeri kelahiran Red.
seronok bila nak makan seronok lagi bila nak menyediakannya.
Red selalu teruja dengan masakan yang Red masak hingga tak sabar nak menjamahnya.
Red lagi happy kalau ada yang suka dan makan masakan Red.


....................

jom tengok nih.....
tara tara taaaaaa......
nih basic bahan2 yang diperlukan untuk resepi kali ini.

.....................





Sunday, 15 April 2012

Widget baru nak semakkan blog....

Ari nih Red nak apply satu widget baru...
So Red nak buat testing.
Harapnya menjadiklah ye.


p/s: buah cempedak di luar pagar.....




Monday, 26 March 2012

Sambal ikan sembilang macho n kacang panjang berdesir part 4

Red tak leh tengok la resepi ikan sembilang nih. menggigit-gigit hati rasa nak ratah jer...
feveret nih. lagi sedap dari ikan keli tau.
.
.
.
.
.
nikmatilah panaurama eh panorama nih...kalau hang dok pose jangan memandai2 nak tatap lama2 . nanti Red jugak yang dipersalahkan. Tengok sat nak cari idea menu berbuka takpe. Argh... terliur dah nih. Nak cari sembilang lagi...wat gulai pulak...
sebelum tuh mai tengok yang nih
.
.
.



.

Sambal ikan sembilang macho n kacang panjang berdesir part 3

tu dia....bila leh mkn nih....garing, pedas, lembut....
.
.
.
.
.

wow!!!

saja tunjuk sikit2 macam nih.  yg bukan pakar di dapur tuh tentu ada banyak soklan nak tanya kan..
.
.
.
.
.





Sambal ikan sembilang macho n kacang panjang berdesir part 2

ups....entry sebelum ni baru tunjuk bahan2 je. prosesnya dak lagi. meh follow ke dapur Red.
.
.
.
.



.

Sambal ikan sembilang macho n kacang panjang berdesir

kali nih xmau tulis pjg2. biar gambar sahaja yang bercerita.....

teng teng teng....

.
.
.
.
.







 sedap kan...nampak sedap. n memang sedap pun. cuba tau. masakan sempoi orang bujang.




Tuesday, 20 March 2012

tenteramkah hidup tanpa ilmu?

Semalam Red menyusur ke website LPZ. Memang banyak lagi yang Red tak sedar dan tak tahu tentang zakat. Penerangan yang diberikan ringkas dan mudah difahami asasnya. Cuma bagi orang seperti Red yang suka bertanya untuk mendapatkan lebih penjelasan, rasa tak puas sekadar membacanya.

Red cuba bawa satu isu, tentang zakat pendapatan. Red bertanya pada teman pejabat yang mungkin ada pengetahuan tentangnya. Inilah kebaikan berkongsi dan berbincang. Hasil perkongsian maklumat ini, Red faham walau berapa pun pendapatan kita, zakat tetap harus dikeluarkan. Pengiraannya ada ditunjukkan di dalam website LPZ.

Teman Red juga menyarankan, berzakat secara terus pada ahli keluarga adalah lebih baik. Itu juga yang bermain di minda Red selama ni dan yang Red cuba terapkan untuk diri Red. Cumanya Red tidak mengakadkan ia sebagai zakat jadi mungkin ia dianggap sebagai sedekah sahaja.

Banyak lagi yang perlu Red tahu dan faham supaya tak timbul keraguan dalam beribadah. Red perlu luangkan masa untuk ke pejabat zakat. Banya

Sunday, 18 March 2012

peciter lepas makan...riadah ler...jom renang

Kesinambungan aktiviti selepas JJCM di Tanjung Malim, kami menuju ke Hotspring Sungai Klah.

Kami sampai agak petang...orang pun dah ramai yang nak balik. 
Parking okey kat sini. kemudahan lain pun bagus. tapi sebab kitorang tak tau ada parking  kat dalam, jadi kitorang parking kat luar pintu masuk. tiket pun rm berbelas seorang.







washroom...bathroom....mmg bersih terjaga lah juga....ye tak ye...Red tak nampak ada sampah bersepah-sepah. 



Aktiviti kat sini, mandi kat kolam air panas.
.
.
.



rebus telur kat kolam yang disediakan.....
.
.
.

bergambar
.
.
.


citer pasal makan.... sume suka kan?

Dah lama Red tak bercuti gi makan....
Red tak bercuti gi makan angin....
Tak bercuti gi makan angin tapi Red gi makan2.
Red gi makan2 kat Tanjung Malim.


Meh tengok nih......
.
.
.
.
Red bersama family gi merasa ayam kampung...di goreng....rendang pun ada. kedai ni fokus pada ayam kampung goreng disamping lauk sampingan. berbeza dengan restoran lain, ia cuma menyediakan air teh tawar ais. tetapi, jangan tak caye....memang ramai pelanggan datang makan disini walaupun terpaksa beratur. marveles.....Red rekemen lah tempat ni bagi yang suka jalan-jalan cari makan tu....jangan cari pasal sudahlah........
.
.
nyummi
enak
sedap
memang berbaloi
.
.

wow....




Tuesday, 17 January 2012

Ikhtiar hidup....baik manusia mahupun makhluk Allah yang lain...

As Salam semua...salam sejahtera ;>

Pepagi nih Red bangun tangan gatal..otak gatal...dari semalam lagi nak menenyeh keyboard nih. Dah de dalam kepala satu citer nak share. Then pepagi nih dah dapat permission nak publish citer nih.
Alahai...Red ingat nak lah jadi orang pertama tapi dah ada lak wartawan lain dapat berita nih...hehehe...tapi Red tak risau sebab Red dapat story nih direct dari tuan empunya citer.

Nak tau citer ape...hah nanti dulu.........
.
.
.
.
.

Jom kita komen dulu ape yang kome (aih guna kata nama dari perak pulok...citer sensasi yang Red nak citer nih dari Perak ler...) tau pasal ikhtiar hidup?

Dulu zaman sekolah , kita join camping lah hiking lah macam-macam lagi aktiviti mesti ada ikhtiar hidup nye segmen kan...contoh kena masak guna kayu api...cikgu atau instructor bagi 3 batang mancis je...pasang khemah sendirik...hah..apa lagi...tapi masa tuh walaupun dah habis 3 batang mancis kome tetap boleh dapat makan kan...tak yah nak ngelat lah...takkan lah cikgu atau instructor kome tuh nak penanye kome-kome nih kan...

Kali nih Red nak story pasal ikhtiar hidup bukan pada satu pihak tetapi kedua-dua pihak yang terlibat...
Red terasa betapa besar rahmat Allah menjadikan rantaian makanan sebagai satu simbolik yang menunjukkan bahawasanya kita ini setiap makhluk-Nya memerlukan antara satu sama lain.

Dalam story Red nih watak-wataknya adalah 2 orang penduduk kampung dari Kampung Changkat Jambu, Chuar Hilir, Kuala Kangsar dan juga beberapa ekor pak belang (bukan pak belalang ye...) auw...harimau yop...harimau...diulag lagi dengan nada mengaum HARIMAU....

Harimau betul eh bukan replika atau rekaan ye....

Memasing apabila menghadapi situasi yang mencemaskan mahupun situasi terdesak...tak lain tak bukan ikhtiar hidup lah namanya...mempertahankan nyawa selagi terdaya. Bagi pihak 2 orang penduduk (perempuan, ibu dan anak) yang sedaya upaya menyelamatkan diri dari harimau yang mengejar walau terpaksa meredah 2 ke 3 buah bukit bermula apabila mereka sedang menoreh getah mencari rezeki (ikhtiar hidup juga nih) tentu satu pengalaman yang mengerikan kerana kita tidak akan tahu apakah kesudahannya. Namun Allah telah menyelamatkan mereka...Alhamdulillah...anak perempuan yang pada mulanya enggan menemani emaknya tetapi akhirnya bersetuju lantaran ayahnya yang tidak berapa sihat pada hari itu. Sungguh Allah telah mengaturkan setiap sesuatu dengan cantik sekali. Si anak turut membawa handphone membolehkan mereka menghubungi teman2 untuk mendapatkan bantuan. Terfikirkah bagaimana kalau si anak tidak menemani emaknya ke kebun getah???

Bagi Sang Harimau pula...ia juga sedang berikhtiar untuk meneruskan hidupnya. Mendapatkan makanan menjadi pemangsa. Malangnya, apabila habitatnya terganggu, adakah menjadi salahnya kiranya ia datang memasuki kawasan-kawasan perkampungan. Adakah Sang Harimau dan kawanannya tidak berhak untuk memeneruskan hidupnya? Sedangkan mereka juga makhluk ciptaan Ilahi. Tentunya ada hikmah disebalik setiap ciptaan dan kejadian yang hanya Allah yang Mengetahui.

Namun dalam cerita ini, sang harimau telah kalah dalam ikhtiar hidup. Ia berjaya ditembak mati oleh pasukan penyelamat/ anggota keselamatan yang datang untuk operasi menyelamat dua orang penduduk kampung yang saya ceritakan tadi. Apakah agaknya yang kita boleh lakukan supaya akan ada win-win situation? Penduduk kampung selamat...dan sang pak belang serta kawanannya masih boleh meneruskan hidup mereka? Fikir-fikirkanlah.

Disini Red kongsi petikan berita dan gambar yang berkaitan...kredit untuk pakcu, Wan Khairul Mat Isa dan En Kuso Bagan (bukan nama sebenar) serta yang lain-lain. Berita penuh boleh didapati dalam akhbar Sinar Harian.


Kredit juga gambar berikut untuk En Mohammad Nor.