We need a place, we need some space

Suka tak?

Sayang Red selalu ye...Terima Red seadanya...thanks u all... :>

Sayang Red selalu ye...Terima Red seadanya...thanks u all

Masa berlalu menjadi kenangan, Masa depan menjadi impian, Masa kini di genggaman tangan. Hargailah.

Masa berlalu menjadi kenangan, Masa depan menjadi impian, Masa kini di genggaman tangan. Hargailah.

Makin Hari Makin Sayang

Smile....... erm...sampai ke telinga senyum nyer...camtulah baru berseri...tambah berseri lagi kalau selalu duk singgah2 kat halaman saye ni...jemputlah ye jenguk2 perkabaran saye tp xde la smpi hidang kuih jemput2...



Friday 18 February 2011

Sambal gesek ayahanda

Huh..dengar je nama sambal ni macam pelik lak ye...nk gesek macam mana...ada macam biola ker??? hahaha....aduila pedih la mata kalau sambal digesek macam biola. Harus terpercik sambal ke mata...kih kih kih...

Ni la resepi yang ayahandaku suka ngat buat. Dapat pulak ada ulam-ulaman. Sempoi je, sape2 lalu kat blkg ms tangah makan pun buat x nampak je...(memang xnampak pun daaaaa...).

Mai siapkan bahan-bahannya:
1.Ikan bilis 3 genggam
2.Cili api 15bj
3.Limau kasturi 3-4 bj atau
3a. Kundang 3-4 bj
4.Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
1.Bersihkan semua bahan2 di atas kecuali garam (cmne nk bersihkn garam eh? Homework utk anda fikirkan).
2.Ikan bilis dibersihkan, dibelah kepada 2 atau 4 bahagian kemudian direndam dalam bekas berisi air sehingga lembut.
3.Tumbuk cili dalam lesung letakkan garam secukup rasa, ditumbuk hingga lumat.
4. Setelah ikan bilis lembut, masukkan ke dalam lesung utk ditumbuk bersama-sama cili yang telah lumat tadi. Ikan bilis ditumbuk separuh lumat.
5.Keluarkan bahan2 yang sudah ditumbuk ke dalam mangkuk.
6.Perahkan air limau kasturi keatas ikan bilis tumbuk tadi.
7.Sekiranya menggunakan kundang, belah kundang nipis2 dan dicampurkan ke atas ikan bilis tumbuk tadi.
8.Gaulkan segala campuran bahan2 dalam mangkuk tadi.
9.Kalau rasa nak letak gula skit leh juga....

Sekarang dah siap...sambal gesek resepi ayahandaku.

;>  selamat mencuba ye...sodap dimakan dengan Ikan goreng + Lemak Taugeh+ulam celur pucuk ubi.

No comments: